Als je een wekker nodig hebt om je uit je slaap te halen dan zijn er verschillende mogelijkheden. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun mobieltje als wekker te gebruiken. Er zijn echter meer opties, waar we vandaag iets over willen vertellen.

Soorten wekkers

De ontwikkeling van wekkers heeft de laatste jaren bepaald niet stil gestaan. Waar er vroeger alleen een opwindbare wekker met 2 bellen te koop was, is het assortiment nu zo uitgebreid dat het moeilijk is om er een overzicht van te maken. Daardoor weten mensen soms niet welke wekker ze moeten kopen, en soms ook niet waar ze op moeten letten. Daarom zetten we een aantal opties voor je op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken als je op zoek bent naar een (nieuwe) wekker.

Alarm

Alle wekkers kunnen geluid maken om je te wekken, maar er zijn diverse mogelijkheden. We noemen er een aantal op.

  • Zo is er de ouderwetse bellenwekker met een schel rinkelend geluid.
  • Bij digitale wekkers kun je kiezen uit gewekt worden door een piep- of zoemgeluid. Deze wekkers hebben vaak een zoem-functie, waarbij het geluid na 9 minuten opnieuw gaat.
  • Daarnaast zijn er digitale wekkers waar je ook kunt kiezen voor het aanzetten van de radio als alarm.
  • In plaats van wakker worden door geluid, zijn er ook wekkers die je rustig uit je slaap kunnen laten ontwaken door de zonsopgang na te bootsen. Zo krijgt je lichaam het signaal dat het tijd is om op te staan.
  • Een nieuwkomer onder de wekkers is een wekker die in plaats van de radio je eigen playlist kan afspelen. Zo wordt je altijd wakker op je favoriete nummers.

Geluid

Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Sommige mensen vinden het heerlijk om in slaap  te vallen bij het geluid van de secondewijzer. Anderen storen zich aan dit geluid en willen een wekker die stil is.

Er zijn zowel analoge als digitale wekkers te koop waarbij de secondewijzer juist wel of niet te horen is. Zelfs bij de ouderwetse bellenwekker is tegenwoordig keuze uit een tikkende en een niet-tikkende variant.

Wekkers met speciale kenmerken

Wekkers zijn tegenwoordig niet alleen functioneel maar ook origineel. Dat geldt zowel voor het ontwerp als voor de mogelijkheden.

  • Wat te denken van een wekker in de vorm van een bal, die je door de kamer kan smijten om het geluid af te zetten?
  • Er zijn ook wekkers voor mensen met gehoorsproblemen. Deze zijn ook zeer geschikt voor mensen die moeilijk wakker worden. Het geluid dat deze wekkers maken is harder dan bij de standaardwekkers en vaak zijn ze ook voorzien van de mogelijkheid tot het afgeven van lichtflitsen.
  • Daarnaast bestaan er milieuvriendelijke wekkers. Bijvoorbeeld wekkers die op zonne-energie werken.

Conclusie

Wat je ook zoekt in een wekker, je zal altijd een model kunnen vinden dat bij jouw voorkeuren past. Het lastigste zal het maken van een keuze zijn.

Welke soorten wekkers zijn er zoal?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *