Nu u uw oude dak heeft vervangen door een nieuwer en beter exemplaar, is het tijd om na te gaan hoe u ervoor kunt zorgen dat het lang meegaat. Net als mensen, willen daken ook mooi oud worden. Als we ze de juiste aandacht geven, zullen ze ons belonen door veel langer mee te gaan.

In dit artikel leggen wij u uit hoe u uw dak goed kunt onderhouden zodat het langer mee kan gaan.

Dakgoten schoonmaken

Goten moeten minstens twee keer per jaar worden schoongemaakt, vooral voor en na de zomer. Vuil, bladeren, vogelnesten en ander afval kunnen de dakgoten verstoppen. Wanneer uw dakgoten verstopt zijn, kan het water nergens heen en begint het uw dak in te stromen, wat kan leiden tot ernstige scheuren, lekken en andere problemen.

Houd de takken van bomen rond uw huis en houd ze uit de buurt van het dak. De natuur kan ook een nadelige invloed hebben op het dak en muizen, pesticiden en vogels aantrekken om er te nestelen. Als u uw dakgoten niet schoonmaakt, zijn hier enkele van de gevolgen:

 • Dakgoten komen los
 • Water hoopt zich op op het dak en scheurt het dak
 • Grote waterspetters verpesten je achtertuin
 • Funderingsmuren worden omringd door gootwater en barsten uiteindelijk onder de druk ervan

Gelukkig is het schoonmaken van dakgoten niet moeilijk. Het enige wat u hoeft te doen is het vuil te verwijderen met uw handen of een bezem. Vervolgens dompelt u het hele gebied onder in water.

In de winter vormt zich ijs in plaats van bladeren. Als u het ijs te lang op uw dak laat liggen, kan het grote schade aanrichten aan de hele constructie. Meestal hebt u de hulp van een vakman nodig om al het ijs veilig en effectief te verwijderen.

Ventilatie

U kunt de levensduur van uw dak verlengen – en de luchtkwaliteit verbeteren – door regelmatig te ventileren. Op die manier vermindert u ook de vochtigheid en het risico op schimmelvorming. Als uw huis tijdens de zomerdagen benauwd en warm is, ga dan naar boven en open uw dakraam om frisse, koele lucht binnen te laten. Neem onmiddellijk contact op met de experts als u veranderingen in de temperatuur of geur van uw dak opmerkt, want deze kunnen duiden op schade en vereisen moeilijke reparaties.

Inspecties

Daken moeten, net als leidingen en kelders, eenmaal per jaar worden gecontroleerd. Het opstellen van een schema voor jaarlijkse dakinspecties geeft u gemoedsrust op een jaarlijkse basis. Het advies van specialisten opvolgen heeft nog nooit iemand schade berokkend. In werkelijkheid zijn veel huizen gered van dure renovaties als gevolg van jaarlijkse inspecties en consulten omdat ze werden uitgevoerd door deskundigen.

De eerste actie die u moet ondernemen is het controleren van de garantie van het dak. De grootste oorzaak van aantasting van het dak is ouderdom. Elk dakspaanmateriaal heeft een andere levensverwachting. Asfalt shingles kunnen tot 20 jaar meegaan, bitumen dakbedekking tot wel 25 jaar, hout 35, metaal en dakpannen 100 jaar.

Als uw dak de houdbaarheidsdatum bereikt, raden deskundigen aan contact op te nemen met een professioneel dakdekkersbedrijf om de conditie van uw dak te laten beoordelen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat leeftijdsgrenzen niet altijd accuraat zijn. Slechte weersomstandigheden, gebrek aan onderhoud en onvoorziene schade kunnen de levensduur van een dak allemaal met 50% verkorten.

Risicofactoren

Veel factoren kunnen de levensduur van een dak beïnvloeden, zoals het materiaal en het onderhoud, dus verwacht geen zwart-wit antwoord van een dakdekker.

Hieronder volgen enkele zaken die van invloed zijn op de werking van uw dak:

 • De kleur van het dak – Omdat donker gekleurde daken meer last hebben van de zon, gaan ze minder lang mee dan felgekleurde daken.
 • Omgeving – De omgeving waarin uw huis is gebouwd, heeft een grote invloed op hoe vaak u het dak moet laten reinigen. Als er veel bomen in de buurt staan, zal er meer afval en bladeren op het dak vallen, wat de levensduur kan verkorten.
 • Temperatuurvariaties – Als de weersomstandigheden regelmatig veranderen van heet naar nat, zal de levensduur van uw dak sterk worden bekort.
 • Installatieproces – Het maakt niet uit wat voor soort dak het is, het maakt niet uit of het is gebouwd van steen of koper, als het niet correct wordt geïnstalleerd vanaf het begin, kan het nutteloos worden in zo weinig als een paar maanden. Als gevolg hiervan moet u zorgvuldig uw dakdekker opties overwegen bij het maken van uw beslissing.

Het onderhoud van een dak is geen gemakkelijke taak en veel huiseigenaren hebben er moeite mee. Maar om onze huizen er op hun best te laten uitzien, moeten we ze regelmatig onderhouden. Daken zijn, net als alle andere bouwelementen, gevoelig voor bepaalde gebeurtenissen, zoals aantasting en schokken.

Mos en algen

Als bladeren zich ophopen in de dakgoten, groeien er mos en algen op de dakspanen. De invloed van de natuur op het dak is natuurlijk, maar het moet zo snel mogelijk worden verwijderd om verdere problemen te voorkomen.

Het probleem met mos en algen is dat ze van vochtige omgevingen houden. Ze worden vaak gevonden op daken die koeler blijven omdat ze in de schaduw liggen. Deze twee kunnen uw zolder vochtiger maken, waardoor er een grotere kans is op schimmel, scheuren of lekkages.

U kunt de volgende stappen ondernemen om mossen en algen te verwijderen:

 • Snoei boomtakken rond het dak
 • Meng gelijke hoeveelheden bleekmiddel en water
 • Gebruik een tuinspuit om de “besmette” gebieden met het mengsel te bedekken
 • Laat het een paar minuten staan ​​​​en gebruik een scrubber om gordelroos te roeren
 • Herhaal totdat alles is verwijderd

Scheuren en lekken

Hier is iets waar u zich bewust van moet zijn: een dak- of zolderlek is altijd een indicatie dat de hele constructie moet worden vervangen. De meest essentiële functie van een dak is, naar mijn mening, om u te beschermen tegen guur weer. Hoe kan het dat zijn als vulling en regenwater erin slagen binnen te geraken?

Als u de bovenstaande suggesties volgt, verlaagt u het risico dat dit gebeurt drastisch. Het weer is echter onvoorspelbaar en er kan van alles misgaan. Door een vallende tak van een boom kunnen uw dakspanen breken en kan er water in uw dak komen.

Neem onmiddellijk contact op met een professionele dakdekker uit uw regio als u schimmel, bederf, lekken op zolder ontdekt, of als uw dakspanen opkrullen, gebroken zijn en/of ontbreken. Het maakt niet uit of u een plat dak of een hellend dak heeft. Voor uw industriële en commerciële dakbedekkingsbedrijf in Nederland voor uw bedrijfspand dak kunt u ook dakdekkers vinden uit uw regio. U wilt niet dat het probleem erger wordt als het regenseizoen nadert.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn dak

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *