Veel huiseigenaren denken dat daken eeuwig meegaan, maar dat is verre van het geval. Bitumen daken hebben een verwachte levensduur van 20 jaar en alleen onder ideale weersomstandigheden. Dat betekent geen stormen, ijsophoping of zware regenval.

Hout gaat misschien een paar jaar langer mee, maar het is zeer gevoelig voor rot en pesticiden. Metaal en tegels hebben de langste levensverwachting van 100 jaar – maar alleen als ze regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden.

Hieronder vindt u enkele tips die u kunt gebruiken om de levensduur van uw dak te verlengen:

Dakgoten schoonmaken

Onze huizen hebben een uitgebreid netwerk van afvoersystemen dat ervoor zorgt dat we vrij zijn van water en lekken. Dakgoten zijn een essentieel onderdeel van het afvoersysteem van ons huis.

Na verloop van tijd hoopt er zich vuil op in uw dakgoten. Bladeren, modder en takken zijn enkele van de brokstukken die zich ophopen. Om te voorkomen dat uw dakgoten massaal verstopt raken, moet u ze ten minste twee keer per jaar en na elke storm schoonmaken.

Wanneer de dakgoten verstopt zijn, loopt het water over het dak en veroorzaakt het aanzienlijke schade aan het dak en vermindert het de levensduur met de helft. Maak een afspraak met een professionele dakdekker of probeer zelf de dakgoten schoon te maken als dit gebeurt. Doe dit op een zonnige dag, vermijd stormen ten allen prijze.

Verwijderen van algen en mos

Goed geïnstalleerde, onderhouden en gerepareerde dakbedekking heeft geen last van vocht. Als u vocht ontdekt op uw zolder, lekkages of rotting op het dak, of groene of zwarte schimmel op de dakspanen, is er iets mis.

Wij moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onze daken vrij zijn van natuurlijk leven, bijvoorbeeld door vogelnesten te verwijderen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Als mos en algen moeilijk schoon te krijgen zijn, kan dit een teken zijn dat u uw dak moet vervangen.

Dakinspecties

Inspecties zijn van cruciaal belang. Dakinspecties moeten minstens één keer per jaar worden uitgevoerd, en ze kunnen van vitaal belang zijn. Leg uw aandacht op de volgende zaken terwijl u wacht op de dakdekker:

  • Beschadigde, opgerolde of ontbrekende gordelroos
  • Lekkages en rot op zolder
  • Loszittende of verstopte dakgoten
  • Beschadigde goot en schoorsteen
  • Bruisende verf op het plafond
  • Vocht bij de open haard

Boomtakken knippen

Zoals we al eerder zeiden, hopen takken en bladeren zich op in dakgoten. Het is sterk aan te raden de bomen rond uw dak te onderhouden om de kans op dit soort scenario’s te verkleinen.

U zult lange, zware takken over uw dak en schoorsteen moeten hakken. Natuurlijk moet u eerst deskundige hulp inschakelen. U wilt niet dat de hele boom beschadigd raakt door verkeerd onderhoud.

Takken op een dak kunnen leiden tot tal van onaangename mogelijkheden:

  • Eekhoorns, vogels en pesticiden
  • Impact op het dak tijdens wind en storm
  • Verstopte dakgoten
  • Schaduw stimuleert mosgroei

Dakdekker Utrecht

De dakdekkers van Dakdekker Utrecht zijn uw deskundige dakdekkers in Utrecht. Zij zijn trots en toegewijd om het hoogst mogelijke niveau van kwaliteit en service te bieden, met meer dan 20 jaar expertise in bedrijfspanden en woningen dakbedekking. Ook als u met spoed een dakdekker nodig heeft, is de spoed dakdekker 24/7 bereikbaar.

Hoe kan ik mijn dak beschermen?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *