Als het in de lente warmer wordt en de natuur begint te bloeien, ziet u ongetwijfeld meer wespen en bijen rondvliegen. Hoewel het normaal is om er een paar te zien tijdens de warmere maanden, kan het een teken zijn dat er een grotere kolonie in de buurt is. Dit ongedierte is meer dan een plaag – het kan uw huis beschadigen, het moeilijk maken om buiten te zijn en zelfs uw gezondheid bedreigen.

Sommige soorten, zoals de kale hoornaar, zijn territoriaal en kunnen daardoor agressief zijn. Ze vallen in grote aantallen aan en steken hun slachtoffers herhaaldelijk om ze te verdoven.

Wespennest herkennen

Voordat stekende insecten uw huis binnendringen, neemt u voorzorgsmaatregelen door uzelf voor te lichten over hoe hun nesten eruit zien. Zodra u het nest hebt geïdentificeerd, weet u met welk soort insect u te maken heeft. Als u een eenzame wesp of horzel ziet rondvliegen, kijk dan uit naar zijn nest in en rond uw huis. Vervolgens kunt u de wespennest verwijderen, als deze eenmaal is bestreden.

Papierwespen

In Nederland zijn er ongeveer twaalf soorten papierwespen met verschillende kleuren zoals een zwart of bruin lichaam met gele of oranje tekening. Twee soorten papierwespen die u voral in de buurt van Eindhoven kunt zien zijn de ‘gewone wesp’ en de ‘Duitse wesp’ Over het algemeen bouwen ze hun nesten dicht bij de natuur, maar ze bouwen ze desnoods in de buurt van mensen, zoals onder daken.

 

Wist u dat papierwespen hun naam te danken hebben aan het materiaal waarmee ze hun nesten bouwen? Deze pulp is gemaakt van houtvezels en speeksel, dat ze verzameld hebben. Bij de bouw van een nest worden in het beginstadium zeshoekige cellen gebruikt. Als het echter al enige tijd bestaat, ziet het eruit als een grijze of roodachtige cocon, die vaak aan takken of struiken hangt. Als dit ongedierte heeft besloten dat uw huis ideaal is voor het bouwen van een nestplaats, kunt u deze vinden aan deuropeningen, dakranden of deurkozijnen.

Gele Jas wespen

Van Gele Jas wespen wordt vaak aangenomen dat het wespen zijn, maar ze hebben een gedrongen bouw en zijn kleiner. Gele jakhalzen komen overal ter wereld in de buurt van bevolkingscentra voor, hoewel ze meer voorkomen in warmere streken met weinig regen. Ze bouwen hun nesten meestal onder de grond of in holle boomstammen, rottende boomstronken, zolders van mensen, in holtes in muren (vaak naast elektrische bedrading), onder dakranden… of zelfs in recyclagebakken waar suikerhoudende artikelen worden weggegooid.

 

Gele Jas wespen bouwen hun nest van houtvezels die zijn gekauwd tot een fijne, papierachtige pulp. Hun nesten zijn moeilijker te herkennen dan een papierwespennest, omdat ze die ondergronds bouwen met ingangen ter grootte van een stuiver.

Horzels

Europese horzels zijn te herkennen aan hun dikkere, afgeronde buikstreek. Hun kleur lijkt op die van wespen, maar ze zijn meestal zwart-wit met weinig felle kleurdetails. Ze jagen vooral op andere insecten in plaats van op snoep of eiwitten, en daarom nestelen ze zelden in de buurt van mensen. Als ze toch een nest bouwen, geven ze de voorkeur aan bomen of grote struiken die minstens een meter van de grond staan.

 

Horzels maken, net als wespen en de Gele Jassen, hun nesten van een papierachtige substantie. Ze bouwen deze huizen meestal op schaduwrijke plaatsen, dus je kunt er een zien onder een dakrand of dakoverstek. Een wespennest heeft een zeshoekige kern met daaromheen een eivormige laag. Deze bekleding kan tot 60 cm lang zijn en heeft slechts één opening.

Modder Daubers

Er zijn veel soorten wespen, maar Modder Daubers (Langstaartwesp) onderscheiden zich van papierwespen. Ze zijn vaak zwart of bruin met minder strepen dan andere soorten. Hun lichaam heeft ook een touwachtig uiterlijk. In feite zijn ze meestal minder territoriaal en agressief dan andere soorten wespen.

 

Als u een wespennest met verschillende gaten ziet, is het waarschijnlijk inactief of oud. Deze wespensoorten bouwen nesten op beschutte, schaduwrijke plekken en gebruiken modder of klei om cellen en honingraatvormige structuren te maken – in tegenstelling tot houtpulp zoals bij andere wespensoorten. U kunt ook een modderstructuur van orgelpijpen tegenkomen die op cilindrische pijpen lijkt.

Effectieve bestrijdingsmiddelen tegen wespen

Heeft u last van wespen en wilt u de wespen bestrijden en/of een wespennest verwijderen? Laat deze angstaanjagende klus over aan professionals. Ongediertebestrijding Eindhoven staat voor u klaar voor al uw wespenproblemen!

Stekende ongedierte herkennen

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *