Voor de meeste mensen is een woning kopen de meest dure aanschaf in het leven. Dit geldt zeker voor de huidige prijsontwikkeling van woningen. Woningen zijn schaars geworden en hebben mede daardoor een behoorlijk prijskaartje. Schaarste heeft immers een prijsopdrijvend effect.

Lage rente compenseert hoge prijs
Een ander effect heeft de hypotheekrente. Een lage hypotheekrente betekent dat er met een inkomen meer geleend kan worden. Een duurdere woning hoeft dan niet per se te betekenen dat er een hogere woonlast ontstaat. De lage rente van bijvoorbeeld 1,5 procent voor een 20-jarige rentevast periode compenseert de hoge koopprijs.

Hypotheek is een langdurige overeenkomst
Een hypotheek regelen is ook geen eenvoudige administratieve handeling. Dit moet doordacht gebeuren omdat een aflossing op dertig jaar wordt vastgesteld. Vele mensen laten zich adviseren door hypotheekadviseurs waarbij vooral het leenbedrag hoog op de agenda staat. Kan ik de woning kopen die ik heb gevonden en hoeveel eigen geld heb ik nodig? Blijft de hypotheekrente op het huidige niveau en voor welke rentevaste periode moet ik kiezen?

Kiezen voor lineair of annuïteit?
De hypotheekadviseur is een belangrijke factor. De adviseur geeft de mogelijkheden van de verschillende hypotheekvormen en de woonlasten. Het is een verplichting dat hypotheken worden afgelost. Er zijn hiervoor twee vormen, namelijk de lineaire en de annuïteit aflossing. Bij de lineaire vorm nemen de rentelasten na verloop van tijd af vanwege de aflossing. Een annuïteitenhypotheek heeft gedurende de looptijd een vast maandbedrag. Per saldo is een lineaire hypotheek voordeliger.

Taxatie bepaalt plafond hypotheek
De waarde van de woning wordt bepaald door een onafhankelijk taxatierapport. Dit geeft dan ook het hypotheekplafond aan. Voor de koper betekent dat alle bijkomende kosten zelf gefinancierd moeten worden. Betreft het geen nieuwbouwwoning dan dient er overdrachtsbelasting worden betaald, tenzij je jonger bent dan 35 jaar en de woning niet meer kost dan 400.000 euro. Van deze vrijstelling mag één keer gebruik gemaakt worden. Voor alle andere situaties is de belasting 2 procent.

Wordt een woning aangekocht die niet zelf wordt bewoond, dan geldt een vast tarief van 8 procent. Een vastgoedhypotheek is een zakelijke hypotheek en is dus bestemd voor woningen die als belegging worden aangekocht. Het wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd en is af te sluiten bij specifieke hypotheekverstrekkers zoals Vastgoedhypotheek.nl.

Zeker weten dat je een hypotheek afsluit?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *