OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schuimbanden zijn zeer geschikt voor het luchtdicht bouwen om een groot aantal redenen. In dit blog behandelen we deze redenen. Schuimbanden kunnen bijvoorbeeld worden toegepast bij het afdichten van ongewenste kieren en naden. Omdat veel schuimbanden comprimeerbaar (indrukbaar) zijn maakt dit het monteren van bouwelementen makkelijker. Ze bieden duurzame oplossingen voor luchtdichte, slagregenbestendige, waterdichte, thermisch isolerende en akoestische afdichting. Schuimbanden kunnen op maat worden geproduceerd als enkelzijdig klevend, dubbelzijdig klevend of niet-klevend. Maar natuurlijk ook nog veel meer! Alles over schuimbanden lees je hieronder.

Met name een luchtdichte schuimband is uitermate functioneel voor de toepassing in luchtdicht bouwen, waarbij het afdichten van ongewenste kieren en naden van groot belang is. Wat deze schuimbanden onderscheidt, is hun comprimeerbare (indrukbare) eigenschap, waardoor het monteren van bouwelementen aanzienlijk wordt vergemakkelijkt. Vooral bij verticale aansluitnaden biedt dit een groot voordeel, omdat zijdelingse kracht beperkt kan worden bij het aansluiten van bouwelementen. Dit geldt ook voor lichtere bouwelementen zoals HSB (Houtskeletbouw). In tegenstelling tot horizontale aansluitnaden, waarbij het totale gewicht van het element op het schuimband rust, kunnen toleranties binnen aansluitdetails en voegoppervlakken worden opgevangen met behulp van comprimeerbare schuimband. Bijvoorbeeld, als een schuimband luchtdicht functioneert bij een indrukking vanaf 25%, maar maximaal 80% kan worden ingedrukt, betekent dit dat toleranties tussen 25% en 80% kunnen worden opgevangen.

Dichtheid van schuimbanden

Luchtdichtheid van schuimbanden

De luchtdichtheid van de gekozen schuimband is een essentieel onderdeel van luchtdicht bouwen. Zo draagt het bij aan een betere energie-efficiëntie van gebouwen door het verminderen van warmteverlies en koude infiltratie, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Slagregendicht schuimband

Slagregendicht schuimbanden worden gebruikt om bouwelementen te beschermen tegen indringend regenwater. Het wordt toegepast bij aansluitingen van gevels, daken, ramen en deuren om te voorkomen dat slagregen, ook wel bekend als striemende regen, in de constructie binnendringt. Een slagregendichte schuimband heeft uitstekende waterafstotende eigenschappen en kan helpen om de waterdichtheid van de bouwschil te verbeteren. Het zachte schuim zorgt voor een flexibele en duurzame afdichting, zelfs onder invloed van wind, regen en temperatuurschommelingen. Dit draagt bij aan het behoud van de bouwconstructie en voorkomt vochtgerelateerde problemen, zoals schimmel en houtrot.

Waterdicht schuimband

Waterdicht schuimband wordt gebruikt in situaties waar volledige waterdichtheid vereist is. Het wordt toegepast bij aansluitingen van bouwelementen zoals kelders, funderingen, badkamers en andere vochtgevoelige gebieden om te zorgen voor een waterdichte barrière. Waterdicht schuimband heeft speciale waterafstotende eigenschappen en is bestand tegen langdurige blootstelling aan water, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar waterdichtheid van cruciaal belang is. Het kan helpen om waterinfiltratie te voorkomen, wat kan leiden tot vochtschade, schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen in gebouwen. Waterdicht schuimband draagt bij aan een duurzame en waterdichte bouwconstructie.

Thermische schuimbanden

De thermisch isolerende schuimband is een belangrijk element in de bouwsector om energie-efficiëntie te bevorderen. Het wordt gebruikt om warmteverlies of warmteoverdracht te minimaliseren door te fungeren als een barrière tegen thermische bruggen, koudebruggen en luchtlekken. Door thermisch isolerend schuimband toe te passen bij aansluitingen van bouwelementen kan de thermische prestatie van de bouwschil aanzienlijk worden verbeterd. Dit kan leiden tot een betere isolatiewaarde (R-waarde) van de constructie, wat resulteert in een lager energieverbruik, verminderde warmteverliezen en lagere energiekosten voor verwarming en koeling.

Akoestische schuimbanden

Akoestisch isolerend schuimbanden spelen een rol bij geluidsisolatie in de bouw. Het kan helpen om geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes in een gebouw te verminderen, wat bijdraagt aan een comfortabeler en rustiger binnenklimaat. Het heeft uitstekende dempende eigenschappen die helpen bij het absorberen en verminderen van geluidstransmissie, zowel luchtgeluid als contactgeluid. Hierdoor kan het bijdragen aan het verbeteren van de geluidsisolatie van een gebouw, het verminderen van geluidsoverlast en het creëren van een comfortabele woon- of werkomgeving.

Hoewel thermische isolatie en akoestische isolatie beide gericht zijn op het verbeteren van de bouwprestaties van een gebouw, zijn ze verschillend in termen van de aard van de prestaties die ze beogen te verbeteren. Thermische isolatie richt zich op het beheersen van warmteoverdracht, terwijl akoestische isolatie gericht is op het beperken van geluidsoverdracht. Beide zijn belangrijk om een comfortabel en energie-efficiënt gebouw te realiseren.

Conclusie

Schuimbanden zijn veelzijdige en duurzame oplossingen voor diverse bouw- en isolatietoepassingen. Ze bieden uitstekende afdichtingseigenschappen. Het comprimeerbare karakter van schuimband maakt het eenvoudig om bouwelementen goed aan te sluiten, vooral bij verticale aansluitnaden, waar zijdelingse druk beperkt is. Dit draagt bij aan een betere energie-efficiëntie van gebouwen, doordat warmteverlies en koude infiltratie worden verminderd. Bovendien helpen schuimbanden naast geluids- en thermische isolatie ook om vochtinfiltratie te voorkomen, vocht gerelateerde problemen als schimmelvorming en directe vochtschade kan voorkomen. Schuimbanden zijn daarmee essentiële componenten bij het realiseren van een hoogwaardige bouwschil en een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in gebouwen.

Meer informatie is te vinden op Celdex.nl

 

Schuimbanden: veelzijdige oplossingen voor bouw- en isolatietoepassingen

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *