Over produceren als creatief ondernemer – Een houtvoorraad voor de komende 28 jaar

Boomstammen &SUUS

Boomstammen &SUUS Suzanne van &Suus heeft een diepgewortelde handelsgeest. Tijdens vakanties op Zandvoort verkochten een zesjarige Suzanne en haar jongere zusje al bosjes decoratief duingras (“Met zo’n juten strik er omheen”) aan andere huisjeshuurders. En runde ze een strandwinkel, waarbij ze samen met haar zus snoep en andere versnaperingen inkocht als ze boodschappen deden met hun ouders om ze vervolgens in het winkelluwe gebied waar hun vakantiehuisje stond te verkopen. Uiteraard met een kleine provisie boven op de prijs.

Zo ging het feitelijk ook met de boomstamtafeltjes die ze lange tijd als enige in Europa verkocht. Suzanne zag er eens een plaatje van: een bijzettafeltje gemaakt van een boomstam. Haar schoonmoeder, creatief en van het type boter-bij-de-vis, maakte er op verzoek een voor Suzanne. Hout is dan ook ruim voorradig in het Duitse bos waar het vakantiehuis van haar schoonouders staat. Vriendinnen van Suzanne wilden ook wel zo’n tafeltje, waarna schoonmoeder maar gewoon meteen een productielijn van boomstamtafels opzette. De garage, de zolder van het vakantiehuis, maar ook de zolder van Suzanne kwamen vol te liggen met hout. Want een boomstamtafel maak je van hout dat minimaal een jaar heeft gedroogd. Gelukkig kunnen auto’s goed tegen vocht, want die kon in ieder geval niet meer in die garage staan.

Boomstammen &SUUS

Wat volgde was een Etsywinkel en boomstamtafels die de hele wereld over zijn gegaan. Daarna werden die decoratieve houten huisjes mode, net als houten kandelaars en sleutelhangers. Suzanne’s schoonmoeder maakte ze, zij verkocht ze. Die boomstammen waren natuurlijk niet te tillen en amper te verpakken. En ondanks het feit dat Suzanne toen ze klein was nog ambieerde om een inpakbedrijf te beginnen (“…want,” aldus een kleine Suzanne, “mensen betalen graag voor een mooi ingepakt cadeau!”), maakte vooral die zolder waar al die gezellige inpakspullen stonden haar gelukkig. Dat inpakken was ze na vier keer eigenlijk al beu.

“Het is tekenend voor mij en daarom ook de reden dat ik me tegenwoordig liever bezighoud met het bedenken van producten dan het verkopen ervan”, aldus Suzanne. Ik heb oog voor spullen die potentieel goed verkopen, maar ik weet hoeveel werk het is om het ook daadwerkelijk aan de man te brengen. Dat gedeelte kost niet alleen de meeste tijd en geld, laat staan dat het echt iets opbrengt. Behalve dan een kurkdroge houtvoorraad voor de komende 28 jaar.

 

Boomstammen &SUUS

Boomstammen &SUUS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *