Over produceren als creatief ondernemer – Op zoek naar die Ene Man, met alleen een foto en naam tot je beschikking


Drie jaar geleden reisde Souraya (Nederlandse moeder, Egyptische vader) van Binti Home steeds vaker naar Egypte. Op de bazaar van Caïro zag ze kelims in prachtige kleuren. Ze kocht ze op, nam ze mee naar Nederland en verkocht ze allemaal in haar webshop. Ze besloot daarop dat ze haar eigen, zelfontworpen kelims wilde laten vervaardigen in Egypte. Tot op de dag van vandaag is het daar helaas nog niet van gekomen. Dat ligt niet aan de vasthoudendheid van Souraya, noch aan haar vader die haar vergezelde op wat een vrij episch avontuur door Caïro en ver daarbuiten werd. “Ik wilde alleen persé dat de kelims die ik ging verkopen Egyptisch waren. Om te achterhalen waar de grondstoffen van die kelims vandaan kwamen of waar ze gemaakt werden, bleek erg lastig te zijn. Je weet simpelweg niet wiens verhaal je kunt vertrouwen” aldus Souraya.


Daarbij is het verkeer in Caïro is op z’n zachtst gezegd druk te noemen. Het kostte alleen al dagen om op bepaalde adressen te komen. Adressen die verkopers van kelims aan Souraya gaven en waarvan ze beweerden dat daar kelims geweven werden. Wat vaak niet het geval bleek te zijn. Uiteindelijk kreeg ze wél een bruikbare tip: kelims werden niet meer in Caïro gemaakt, maar op het Egyptische platteland…op drie uur reizen van de hoofdstad.


Er bestaat inderdaad een dorp met ateliers waar kleden worden geweven. Je zou denken dat Souraya’s queeste hier ten einde kwam. Niks bleek minder waar. De samples van de door haar ontworpen kelims lieten lang op zich wachten. (Nu is dat nog niet het ergste, ga zelf eens een kleed fabrieken, dan ben je waarschijnlijk lichtjaren en geen weken bezig.) Die samples voldeden alleen niet helemaal aan haar eisen. De kelims waren bijvoorbeeld te dik of niet even netjes afgewerkt. Daarbij vroeg ze zich eigenlijk ook af waar de wol van die kelims eigenlijk vandaan kwam. Die bleek veelal uit China geïmporteerd te worden.


Ook dit obstakel werd geslecht. Souraya zocht en vond een partij Egyptische wol. Nu hoefde ze alleen nog maar iemand te vinden die die wol voor haar kon verven. Via Google vond ze een foto en naam van een man in Caïro die dat als een van de weinigen nog op ambachtelijke wijze doet. Een zoektocht naar die Ene Man op de bazaars van Caïro volgde. Souraya’s vasthoudendheid werd opnieuw beloond: ze vond hem. En hij verfde haar wol. Ondanks dat die wol van kleur verschilde en van uiteenlopende kwaliteit was (ook zo’n detail waar je van tevoren geen rekening mee houdt).


Om een lang verhaal kort te maken: Souraya is inmiddels de gelukkige eigenaar van honderd kilo ambachtelijk geverfde Egyptische wol én een weefgetouw. Ze hoeft ‘slechts’ nog een ambachtsman in Caïro te vinden die die wol tot mooie, dunne kelims kan verwerken. Dat laatste blijkt vooralsnog een brug te ver. Dat ligt overigens niet aan Souraya’s vasthoudendheid, maar aan het feit dat haar onderneming Binti Home inmiddels al haar aandacht opeist. En omdat het ambacht bijna niet meer wordt beoefend in de hoofdstad.


Project Kelim leidde Souraya naar een ander productieproces dat wel tot een eindproduct kwam. In het oudste gedeelte van Caïro liet Souraya honderd exemplaren van haar zelfontworpen glazen vazen blazen. Die vazen worden nog vervaardigd op open vuur, de werkplaatsen zijn dan ook tijdens de hete Egyptische zomermaanden gesloten.


Al is het misschien niet direct winstgevend om zelf producten in het buitenland te laten produceren (want na productie volgt ook nog de dure exercitie van de verscheping naar Nederland en het afdragen van invoerrechten), Souraya is ontzettend trots op het prachtige, ambachtelijke eindproduct dat haar vazen zijn. En op de verbinding die ze heeft weten te leggen tussen haar twee vaderlanden. Dat geeft ontzettend veel voldoening. Om nog maar te zwijgen over de quality time die deze productieprocessen met haar vader opleverde!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] (soms hilarische) productie ervaringen van Anki, Souraya en Suzanne, kijk dan eens hier, hier en […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *